< Попередня новина


Головне завдання - відновити пошкоджені вогнем ліси і забезпечити надійний протипожежний захист

Масштабні лісові пожежі, що вирували торік у квітні, завдали чимало шкоди лісам Овруччини. Не оминуло вогняне лихо й соснових борів ДП "Овруцький лісгосп".
Минулої п'ятниці разом із головним лісничим Володимиром Захарчуком ми побували у лісових масивах Овруцького лісництва, де побачили, як лісові згарища готують до заліснення. Ще дорогою до лісу він розповів, що тільки у їхньому господарстві пожежа пройшлася площею у понад 3,5 тисячі гектарів лісу, зачепивши одразу чотири лісництва - Бережестське, Гладковицьке, Овруцьке та Ігнатпільське. Втім, одразу ж уточнив, що у переважній більшості, де були низові пожежі, насадження не надто пошкодилися вогнем, а тому там ліс самовідновлюється. Все ж таки близько 1200 гектарів потребували проведення лісогосподарських заходів, із них під повне відновлення насаджень припало 400 га лісу. 
Тож боротися із наслідками вогняного лиха лісівники почали відразу після ліквідації пожеж. До речі, на допомогу для цього вони отримали за бюджетний кошт 4 навісні подрібнювачі для тракторів "Канзас 170" і 6 ручних бензинових кущорізів, 3 бензопили, 15 ранцевих вогнегасників, а також 3 плуги для передпосадкової підготовки грунту й прокладання протипожежних мінералізованих смуг, мотопомпу та протипожежний модуль. 
Ті території суцільних зрубів, які були вивільнені до початку осінніх посадок, лісівники відновили ще минулого року. Решту розчищених від згорілого лісу площ планується заліснити під час цьогорічної весняної лісокультурної кампанії. Для цього тут мають висадити 3 мільйони стандартних сіянців сосни, що вдвічі більше, ніж було посаджено торік. А щоб мати вдосталь власного садивного матеріалу, у господарстві були створені додаткові тимчасові розсадники площею до 2 гектарів.
Зрештою, за якихось хвилин 10 ми дісталися з Овруча до однієї з пошкоджених вогнем ділянок. Там вальники лісу виконували, здавалося б, звичну для себе роботу. От лише різати їм доводилося не "стиглі" сосни, а молодняк, якому через нищівний вогонь так і не судилося стати могутнім лісом. Одразу ж на місці лісівники випробували в роботі й нещодавно придбаний подрібнювач гілля, що приводиться в дію трактором. За допомогою цієї техніки гілля подрібнюється на дерев'яну тріску, яку поки що залишають на ділянці для покращення органічного шару грунту. На перспективу у лісгоспі вивчають можливості реалізації такої тріски для потреб Поліської теплоелектростанції, що в Овручі. 
Згодом на звільнених від згорілих дерев площах за допомогою трактора зі спеціальним плугом буде здійснено підготовку грунту для висаджування нових соснових насаджень. Загалом на місці суцільних зрубів під весняні посадки уже підготовлено 350 га. 
Паралельно із цим в лісгоспі ведуть роботи щодо покращення протипожежної охорони. Зокрема, на прикладі рекреаційного пункту "Вербовий міст", що на території Овруцького лісництва, Володимир Захарчук показав, як облаштовано пірс на водоймі для забору води пожежними автомобілями. Іще два таких спеціалізованих майданчики облаштовано на протипожежних водоймах у Бережестському та Ігнатпільському лісництвах (всього їх 27. Планується цю кількість довести до 51 відповідно до кількості обходів). Крім того, для посилення заходів щодо збереження зелених насаджень від вогню торік на базі Овруцького лісгоспу запущено пілотний проєкт зі створення груп швидкого реагування. Для цього за власні кошти підприємства було придбано 12 мотоциклів, які обладнані ранцевими вогнегасниками та лопатами. А ось за рахунок державного фінансування лісгосп поповнився пожежним модулем (мобільна ємність із мотопомпою), який можна використовувати для підвозу води для заправки ранцевих вогнегасників.
Втім, наймасштабнішим проєктом лісівників, який вони реалізують за власний кошт, є завершення капітального ремонту пожежної лісової станції, розташованої на території головної садиби лісгоспу. Саме тут зосереджено три із шести пожежних автомобілі лісового господарства, а також автомобіль й два автопричепи із цистернами для підвезення води. Тож після реконструкції покращаться умови і для працівників пожежної охорони, і для збереження наявної техніки. Адже, як показала торішня вогняна стихія, захист лісу від пожеж - одне із ключових питань у веденні лісового господарства. 
Микола ЗАВАДСЬКИЙ.
За матеріалами газети "Зоря"