< Попередня новина


Голова Житомирської ОДА видав розпорядження щодо дотримання Правил пожежної безпеки в лісах області

УКРАЇНА
ЖИТОМИРСЬКА ОБЛАСНА ДЕРЖАВНА АДМІНІСТРАЦІЯ
РОЗПОРЯДЖЕННЯ
голови обласної державної адміністрації
13.04.2018 № 138
Про заходи щодо запобігання
виникненню лісових пожеж та 
дотримання вимог Правил пожежної
безпеки в лісах області на 2018-2022 роки
 
Відповідно до статті 55 Кодексу цивільного захисту населення України, пункту 8 статті 31 Лісового кодексу України, пункту 7 статті 13, пункту 3 статті 16, пункту 1статті 21, статті 28 Закону України «Про місцеві державні адміністрації», та Правил пожежної безпеки в лісах України, затверджених наказом Державного комітету лісового господарства України від 27.12.2004 №278, зареєстрованих у Міністерстві юстиції України 24.03.2005 за № 328/10608, з метою запобігання виникненню лісових пожеж, загибелі людей, збереження тваринного і рослинного світу на території області
1. Рекомендувати обласному центру з гідрометеорології в пожежо-небезпечний період інформувати про погодні умови та клас пожежної небезпеки: управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій у Житомирській області, управління інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю обласної державної адміністрації, Житомирське обласне управління лісового та мисливського господарства, Житомирське обласне комунальне агропромислове підприємство «Житомироблагроліс».
2. Рекомендувати постійним лісокористувачам області забезпечити ефективну охорону лісів від пожеж території закріпленого лісового фонду та заборонити при встановленні в лісах 5-го класу пожежної небезпеки за умовами погоди (надзвичайна небезпека) відвідування населенням лісів та в’їзд до них транспортних засобів, крім транзитних шляхів та випадків, коли знаходження громадян та транспорту обумовлено виробничою необхідністю і виконанням службових обов’язків.
3. Рекомендувати Житомирському обласному управлінню лісового та мисливського господарства, Житомирському обласному комунальному агролісогосподарському підприємству «Житомироблагроліс» забезпечувати:
1) очищення від порубкових залишків лісових масивів і захаращеності в місцях масового відпочинку громадян, в першу чергу тих, що прилягають до населених пунктів;
2) створення протипожежних розривів, мінералізованих смуг та догляд за ними.
3) здійснення в межах компетенції та у встановленому чинним законодавством порядку контролю за дотриманням лісокористувачами нормативно-правових актів, що регулюють питання охорони лісів від пожеж, організації охорони та патрулювання лісових масивів у пожежонебезпечний період;
4) створення необхідного запасу пально-мастильних матеріалів, медикаментів та інших матеріальних цінностей на випадок гасіння лісових пожеж;
5) проведення серед населення роз’яснювальної роботи щодо дотримання правил поведінки при відвідуванні лісів і способів гасіння лісових пожеж.
4. Рекомендувати Державній екологічній інспекції у Житомирській області забезпечувати проведення перевірок земельних ділянок, які межують з лісовими масивами, з питань запобігання  виникненню лісових пожеж, загибелі людей, збереження тваринного і рослинного світу на території області.
5. Районним державним адміністраціям, рекомендувати обласному управлінню лісового та мисливського господарства, Житомирському обласному комунальному агропромисловому підприємству «Житомироблагроліс», управлінню цивільного захисту населення обласної державної адміністрації, управлінню Державної служби України з надзвичайних ситуацій у Житомирській області, Головному управлінню Національної поліції в Житомирській області, Державній екологічній інспекції у Житомирській області, органам місцевого самоврядування вжити в межах компетенції заходів щодо дотримання вимог пожежної безпеки в лісових масивах, не допустити самовільне спалювання сухої рослинності та пошкодження вогнем лісових насаджень.
6. Районним державним адміністраціям, рекомендувати орендарям та землевласникам, під час пожежонебезпечного періоду вживати в межах компетенції заходів щодо:
1) створення орендарями та власниками земельних ділянок, що межують з лісовими масивами, захисних рубежів з мінералізованих смуг шириною не менше 4 метри;
2) підвищення рівня пожежної безпеки в установах і організаціях, підприємствах агропромислового комплексу та лісогосподарських підприємствах;
3) заборонити випалювання стерні, луків, пасовищ, ділянок зі степовою, водно-болотною та іншою природною рослинністю та опалого листя на землях сільськогосподарського призначення.
7. Рекомендувати філії НТКУ «Житомирська регіональна дирекція» запровадити рубрики щодо захисту лісів області від пожеж за матеріалами Житомирського обласного управління лісового та мисливського господарства та Житомирського обласного комунального агропромислового підприємства «Житомироблагроліс».
8. Управлінню інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю обласної державної адміністрації забезпечити широке висвітлення в засобах масової інформації матеріалів щодо захисту лісів області від пожеж.
9. Про хід виконання цього розпорядження вищезазначеним підприємствам та установам щороку до 10 листопада інформувати управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій у Житомирській області для узагальнення та інформування до 20 листопада обласної державної адміністрації.
10. Визнати такими, що втратило чинність, розпорядження голови Житомирської обласної державної адміністрації від 11.04.2012 № 110 «Про забезпечення дотримання правил пожежної безпеки в лісових масивах», від 13.08.2015 №252 «Про запобігання виникненню лісових пожеж».
11. Контроль за виконанням цього розпорядження покласти на заступника голови обласної державної адміністрації відповідно до розподілу обов’язків.
Голова адміністрації І.П. Гундич