< Попередня новина


ДП «Новоград-Волинське ДЛМГ»: слідами Всеукраїнської акції

Всеукраїнська акція «Майбутнє лісу в твоїх руках» з кожним роком стає масштабнішою. Під час весняного садіння лісу до участі в цій добровільній справі залучаються всі охочі. Але слід відмітити,— не всі з тих, хто садив ліс вперше, готові повторити цей «подвиг» наступного року. Бо справа це — не з простих! Проте, переважна більшість «добровольчого десанту» з роками стала не просто добровольцями, які з нетерпінням чекають весни, і садіння лісу, — за роки існування Акції сформувалися цілі, не побоюся цього слова, — команди! І працюють вони в парах, не зраджуючи один одному. Можливо це і надвисокі асоціації, але я лише констатую те, що вже давно спостерігаю під час садіння лісу. У ДП «Новоград-Волинське ДЛМГ» наразі триває вищезгадана акція. В її рамках посаджено біля 10 га лісових культур за участі небайдужих громадян, і все це під пильним оком місцевої преси. Тож, журналісти газети «Час Плюс» пройшлися «слідами Всеукраїнської акції», деталі якої читайте далі.
У Новоград-Волинському лісгоспі народжувати ліс сезону — 2019 взялися на самісінькому початку березня. Працюють тут люди, які обізнані в усіх тонкощах лісівничої справи. Проте, їм на підмогу приходять саме ті, про кого я й розпочинала свою статтю. Це, власне, ті люди, кого в умовах акції називають «органи місцевого самоврядування, учнівська та студентська молодь, громадські активісти та всі охочі».
З кінця березня, та протягом наступного за ним тижня, в лісництвах лісгоспу проходили садіння лісу під гаслом, яке власне і носить сама акція — «Майбутнє лісу в твоїх руках». Першопрохідцями стали працівники контори лісгоспу. У Курчицькому лісництві на «конторівську» команду чекала площа біля 3 га. Тут, в цей день, висадили 12 тисяч сіянців переважно сосни і, частково, модрини. Усі вони вирощені спеціальним способом. Лісівники скорочено називають його ЗКС. А якщо детальніше, то сіянці із закритою кореневою системою. Даний спосіб вирощування садивного матеріалу відносно новий, та вже встиг себе зарекомендувати, як якісний і надійний. Його перевага в тому, що сіянці, вирощені в буквальному смислі «індивідуально», — мають біля 100% приживлюваності і дають можливість лісівникам подовжувати терміни посадки, а заразом проводити доповнення лісових культур не залежно від пори року (окрім зими, звісно), — коментує нам головний лісничий Новоград-Волинського лісгоспу Георгій Арсентійович Юзвінський.  
Робота над залісненням тривала понад 5 годин. За нехитрими математичними підрахунками, вивівши індивідуальні показники, було прораховано, що на кожного, хто садив ліс у цей день припало, вдумайтеся!, — по 600 сіянців. У штуках це звучить солідно, а в рядках — майже непомітно. Проте, вже за 4-5 років тут ряснітимуть пишні сосонки, а поміж них гасатимуть невгамовні зайці, лисиці, кози, у підніжжя повзатиме гаддє та мурашки, а на зелененьких гілочках моститиметься та виспівуватиме дзвінке пташине різноманіття.
Уже за декілька днів до участі в Акції долучилося керівництво та працівники органів місцевого самоврядування — Новоград-Волинської райдержадміністрації та районної ради. Площа, яку лісівники відвели їм під заліснення в Новоград-Волинському лісництві, мало чим відрізнялася від вищезгаданої. Хіба що типом грунту та схемою посадки. Її розробляють індивідуально для кожної ділянки відповідно до умов зростання. Тож «господаркою» тут лишилася все та ж сосна звичайна, але в сусідстві із ялиною та модриною європейською. Та й меч для садіння  тут використовували традиційний — Колесова. Ним пів дня «помахати» не кожному вистачить сил! А уявіть як тяжко працюють ті, хто займається посадкою лісу професійно. Тут їм і площі в рази більші, і терміни стислі.
Утім, для працівників управлінського апарату це справа не нова, і як я вже говорила, тут давно в кожного своя пара. Проте, були цього року й «новачки». Стомилися, але лишилися щасливими. Бо для «кабінетних» працівників побувати в лісі, це без двоякого розуміння — «ковток свіжого повітря». Над ними лісівники щоправда пильнували уважніше, аби ті виконували все згідно технічних інструкцій. Першопрохідці виявилися вправними і не підвели.
Уперше в ролі лісівників в Пилиповецькому лісництві спробували себе освітяни Новоград-Волинської ЗО школи-родини №2. Навчальний заклад нещодавно приєднався до проекту освітніх реформ в Україні «Демократична школа». У рамках проекту в школі сформовано команду з числа вчителів, учнів, батьків та громадськості, які разом намагаються вивчити тенденції та з’ясувати освітянські та учнівські потреби, аби створити автономний навчальний заклад, де розумна демократія дасть поступ новим підходам у навчально-виховному процесі.
Команда «Демократиної школи» на чолі з директором Любов’ю Георгіївною Гарбовською мала бажання показати, що спільною працею можна творити добрі справи. Тож, коли почули про акцію посадки лісу, — негайно згуртувалися і визвалися зробити добру справу, показати власний приклад і заразом закликати суспільство не стояти осторонь, гуртуватися і спільно йти до мети. 
- Наша команда виявила бажання своїм прикладом показати, що майбутнє країни починається з кожного з нас. Творити добро, здійснювати добрі діла, відчувати, що від кожної маленької справи залежить те, яким стане світ у майбутньому, якою стане наша країна, наша планета - святий обов'язок кожного свідомого громадянина України. 
Ми — школа-родина! І першочерговим завданням нашого колективу є виховання в наших учнів поваги до людських цінностей. Честь, любов, повага, краса і гармонія - це те, що може врятувати нашу планету. А ліс - це повітря, без нього немає життя. Ми віримо, що наша хороша справа продовжить життя на планеті. Переконані, що від екології, від гармонії співіснування людини з природою залежить і здоров'я, і самопочуття кожного з нас, — говорить координатор проекту, заступник директора з виховної роботи Тетяна Кравчук. І додає,  — а взагалі, нам сподобалось, що ця благородна справа об'єднує людей. Дорослі подають приклад дітям, батьки працюють разом з учителями, представникам громади не байдуже, яким чином спонукають школярів не стояти осторонь справ міста, громади, країни, майбутнього.
Поділившись своїми враженнями педагоги підсумовують, — уявляли, що роботи їм «вкипить», але коли почули остаточну кількість дерев (сіянців), які висадили цього дня, — були приголомшені. І констатують: хоч і натомилися, але отримали неймовірний заряд енергії, надихалися чистим повітрям і зробили добру справу. При цьому намагалися запам’ятати кожен свої рядки, аби вже за декілька років, коли сіянці вкоріняться, можна буде сміливо сказати — це моє власноруч посаджене дерево. 
У цей же день ще на одному «острівці» засадили ділянку працівники Рихальської сільської ради на чолі з сільським головою Тетяною Кушніровоською. Та на  цьому акція ще не закінчилася, як і кількість охочих до неї долучитися. Традиційно на посадку вийдуть і учні шкільного лісництва, що діє під егідою лісгоспу на базі Слободороманівської гімназії. Тож, до запланованих 165 га лишилося «всього-нічого». Далі справа за погодою. Тут дуже сподіваються, що весна змочить рясними дощами молоді плантації і маленькі, тендітні сіянці піднімуть свої голівки і потягнуться до сонця. Аби ліс зріс великим!
Альона ДЕНИСЮК
Фото автора