< Попередня новина


Держлісгоспи Житомирщини придбали в цьому році 434 одиниці техніки для заготівлі й транспортування деревини

За 11 місяців 2021 року державними лісогосподарськими підприємствами Житомирського обласного управління лісового та мисливського господарства сплачено до бюджету 975 млн. 848 тис. грн. податків, зборів та обов’язкових платежів.
Про це повідомив заступник начальника управління Сергій Смічик в ході наради, проведеної сьогодні в Житомирській ОДА під головуванням заступника голови Віктора Градівського.
В  держбюджет із цієї суми надійшло 462 млн. 286 тис грн., це на 125 мільйонів гривень більше, ніж за такий же період минулого року.
До місцевих бюджетів сплачено 315 млн. 250 тис. грн. - на 62 млн.  грн. більше в порівнянні з відповідним періодом минулого року,
Єдиного соціального внеску держлісгоспи сплатили 198 млн. 313 тис. грн. 
Незважаючи на те, що за 11 місяців цього року підприємства на 5,4% зменшили обсяг заготівлі деревини, усі основні показники фінансово-економічної діяльності вони зуміли наростити.
На 52% зросла середня заробітна плата працівників держлісгоспів і на сьогодні вона складає 14503 грн.
Найбільшу заробітну плату отримують в Овруцькому спецлісгоспі – 19 492 грн. та Малинському лісовому господарстві – 18 792 грн.
Загальний обсяг реалізації  зріс на 37% і становить  2 мільярди 997 млн. грн.
Сергій Смічик наголосив, що вся необроблена деревина постачається  на  внутрішній ринок через продаж лісопродукції в круглому вигляді на електронних аукціонних торгах. В цьому році реалізовано 1 мільйон 626 тис. м³ або 77 % від загальної заготівлі на суму  2 мільярди 207 млн. грн.
В підприємствах функціонує 21 лісопереробний комплекс, в технологічних  процесах  задіяно 1205 працівників. Активізовано роботу сушильного господарства де працює 41 сушильна камера,  ємністю від 35 до 180 куб.м. Відтак 21% заготовленої деревини державні лісогосподарські підприємства переробили у власних цехах. 
В поточному році  наявні деревообробні лінії укомплектовано багатопильними верстатами, проведено реконструкції цехів, побутових приміщень щоб створити максимально комфортні умови  праці та відпочинку для працівників лісогосподарських підприємств.
В цьому році державні лісогосподарські підприємства випустили продукції переробки на суму  697 млн. грн, що також на 34% більше аналогічного періоду 2020 року. 
Потужно  спрацювали підприємства в питаннях оновлення техніки для заготівлі та транспортування деревини – її придбали за власні кошти 434 одиниці на суму 102 мільйони 218 тис.грн. В порівнянні з минулим роком цей показник зріс  у 6 разів.
«Лісова галузь є стратегічно важливою для Житомирщини, - звернувся до учасників наради Віктор Градівський. – Нам приємно сьогодні чути про позитивні показники діяльності лісогосподарських підприємств, про те, що галузь технологічно розвивається. Достатньо амбітним для усієї області є реалізація проекту із запущення в роботу комплексу із вирощування сіянців із закритою кореневою системою в Овруцькому спецлісгоспі. Ми покладаємо великі надії на те, що це сприятиме створенню нових робочих місць та розвитку регіону в цілому.»