< Попередня новина


Чорний горіх «прижився» у Попільні

Скажімо, у ДП «Попільнянське лісове господарство» ще у 2008 році було засіяно 50 гектарів горіхових культур, які добре прижилися і виросли. А цього річ окремі молоді дерева вже заплодоносили і з них зібрали перше насіння чорного горіха.

Що ж спонукало попільнянських лісівників зробити свій вибір саме на цій лісовій культурі?


—    Довелося прочитати чимало корисної літератури, - розповідає головний лісничий Попільнянського держлісгоспу Сергій  Степанчук. —  Наші фахівці також їздили вивчати особливості вирощення чорного горіха в інші регіони України і тільки після цього  ми вирішили створити окрему лісопосадку у себе в лісгоспі. І нам це вдалося. До речі, деревина із чорного горіха зараз більше цінується ніж з дуба звичайного і використовується переважно в меблевому виробництві. Вона міцніша за деревину дуба і має більше десятка різноманітних відтінків. Тому, у нас щодо цієї культури великі надії і плани, - зауважує головний лісничий  Попільнянського  держлісгоспу.
А взагалі то, чорний горіх – це інтродукований вид такої ж породи, що росте в Північній Америці, там цей ареал найбільш розповсюджений. А тепер, через його унікальні властивості, чорний горіх масово вирощують і в Європі. Він дуже швидко росте і набирає вагу. Якщо, до прикладу, дуб у 8-річному віці має висоту приблизно – 3 метри, то горіх за цей же час виростає до 12 метрів. Тому  попільнянські лісівники планують поступово збільшувати площі посадки чорного горіха.

За матеріалами: scarb.net.ua