< Попередня новина


Чому лісівники все частіше рубають сухий ліс?

Цілі пліши дерев, уражених грибковими хворобами і шкідниками, виступаючи один із поперед одного в лісових масивах Новоград-Волинщини, вимальовують не на жарт серйозну картину розповсюдження судинного мікозу, кореневої губки, опенька звичайного, а останнім часом і бактеріальної водянки берези.

І якщо взимку та навесні хвороби сяк-так призупиняють своє поширення, в третьому кварталі під час активної фази вегетації (середина літа), інтенсивність захворювання зростає в рази. На очах, за дві-три неділі, починають виднітися нові спалахи, які заходять далеко в ліс і підступно знищують здорові насадження. Це досить добре можна побачити не лише неозброєним і непрофесійним оком, а й прослідкувати на папері. У дозвільному документі, який отримали лісівники ДП «Новоград-Волинське ДМЛГ» 11 липня і керуватимуться ним під час проведення суцільних санітарних рубок, кількість площ влітку суттєво зросла. Біля 90 ділянок, в основному по 10-20-30 соток доведеться вибирати по всій території лісгоспу, що за нехитрими підрахунками в сукупності складе 35,2 га площі, в цьому числі біля 10 га в рахунок рубок головного користування. А це означає, що на рівновеликі об’єми буде зменшено рубку стиглих, цілком поки що здорових насаджень. Слід сказати, що вказані проблеми мають місце в усіх без винятку лісництвах лісгоспу, але цього разу найбільше простежується в Новоград-Волинському та Малоцвілянському лісництвах. Та не стільки лісівників турбує розгалуженість хвороби, скільки темпи її поширення.

«Не встигли ми відвести ділянки і приступити до роботи, як за межами виділів знову починає сипатися «мука», осипається кора і глиця із здорової, здавалось би, сосни та ялини», - розповідає головний лісничий лісгоспу Георгій Арсентійович Юзвінський журналістам, які здійснили разом із ним черговий об’їзд намічених ділянок. Відшмагнувши вміло сокирою кусок кори на здоровій, на перший погляд, ялині і сосні, лісівник показує нам усі наслідки роботи стовбурових шкідників. Картина, скажу вам чесно, шановні читачі, видовищна: на декількох квадратних сантиметрах аж кишить маленькими черв’ячками, під корою розташовані їх численні ходи, пересипані поточеними відходами. Самі їх і називають лісоводи «мукою». Такі уражені дерева вже за деякий час втратять свою товарну якість, тож аби взяти з неї хоч трохи ділової деревини і убезпечити здорові дерева від розповсюдження хвороби, лісівники змушені будуть восени знову сюди заходити.

Поряд із сосновими, ялиновими та ясеневими насадженнями, велике занепокоєння викликає наразі береза. Поширена в сусідніх областях хвороба цього дерева, яку помітили лісівники понад п’ять років тому, сьогодні підступає і до нас. У лісгоспі побоюються масовості цього захворювання, бо на відміну від вищевказаних порід, уражені хворобою дерева яких можуть ще деякий час стояти повністю всохлими, то береза втрачає свою придатність за набагато коротші терміни прямо на пні.

Тож, спостерігаючи за роботою лісівників, яким все частіше доводиться рубати сухі та гнилі дерева, на думку спадає великий кіш спілих яблук, з якого спочатку вибираєш гірші - вдарені чи надгнивші плоди, кращі залишаючи на потім, які зрештою стають такими ж, як і попередні.

Діана ГОРОДЕЦЬКА

Фото автора