< Попередня новина


Баранівському лісомисливському господарству - 80!

що супроводжувався злетами та падіннями, успіхами та поразками та незважаючи ні на що  вдалось  зберегти колектив, утримати передові  позиції лісмисгоспу серед  інших підприємств  не тільки району а й області. Всі  80 років  підприємство працювало  на результат, забезпечуючи виконання основних  функцій покладених на нього державою . Готуючись до святкування свого ювілею ми з  великою увагою    та теплотою  намагалися  відслідкувати  минуле  підприємства, пригадати всі  етапи його розвитку. Адже щоб сміливо крокувати  в світле майбутнє потрібно не забувати мудрості пережитих років та пам»ятати і цінувати свою історію.   Саме тому ми підготували  журнал- брошуру ( яку сьогодні  всі ви отримали )  з історичними довідками  розвитку підприємства та кожного його структурного підрозділу .  Намагались  згадати та відмітити  кращих працівників минулого. Звичайно ,згадати всіх неможливо, когось ми обминули своєю увагою ,тому приносимо вибачення за це. Озираючись  в минуле  за 80 років, можна побачити чимало звершень і досягнень, які належать працівникам і ветеранам Баранівського лісгоспу. Нині майже  кожен  гектар лісових земель нашого підприємства  - це заслуга всіх, хто трудився і трудиться в лісовому господарстві району.

Взагалі потрібно сказати, що з часів заснування лісмисгоспу, колективу баранівських лісівників таланило: на  всіх посадах та  на робочих місцях , як правило, були і  є люди-фанати, що не тільки розумілися на справі лісоведення, а й над усе вболівали за своє підприємство. Кожен з них  вносив посильний вклад в розвиток не тільки лісгоспу, а й лісового господарства в цілому. Працівники лісомисливського господарства - згуртована високоорганізована і дисциплінована когорта людей, які можуть виконувати будь-які поставлені завдання.

Колектив нашого підприємства підійшов  до професійного свята  та свого   ювілею з певними здобутками , багато зроблено  є чим гордитись та на цьому  не будемо зупинятись  ще є багато задумів, які потрібно втілювати в життя  і нам постійно потрібно   удосконалюватись та працювати на перспективу. Вже  стало традицією, і не тільки в лісовій галузі,  в переддень   професійного  свята підводити підсумки роботи , давати оцінку досягнутому,  відзначати кращих працівників тож і сьогодні  дотримаємось даної традиції.

      Головними завданнями , які стоять перед лісівниками України , та  колективом нашого підприємства – зокрема є – збереження, раціональне  використання і примноження багатств  лісової скарбниці. Першочерговим за своєю значимістю й актуальністю залишається питання лісовідновлення, створення лісових насаджень  в обсягах, що  перевищують зруби, покращення їх якісного складу і продуктивності.

    За останні 10 років  працівниками нашого підприємства  створено майже  3 тис.га лісових культур  в тому числі   в поточному  році  створено 301га. Для реалізації  завдань з лісовідновлення та лісорозведення  створена потужна  виробнича база, що представлена  базовими та тимчасовими лісовими розсадниками на площі 1,6 га  та тепличним господарством площею 0,35га, де щорічно вирощується посадковий матеріал високої якості в кількості  понад 3 млн. шт. Сіянці цінних порід мають всі кращі видові властивості – високий ступінь схожості та приживлюваності.

    Щорічно зростає популярність  декоративного посадкового матеріалу , тому підприємство постійно оновлює видовий  та породний склад, розширює асортимент  даного виду продукції. Створена потужна  декоративна шкілка , яка є окрасою  Баранівського лісництва.

      Дуже важливою справою при вирощуванні лісу є належний догляд за лісовими культурами. Щорічно  підприємством проводиться понад 1,5 тис.га  доглядів за лісовими культурами.   З метою підвищення продуктивності праці на  даному виді робіт  значно зростає кількість  доглядів механізованим способом - кущорізами,  крім того даний вид догляду,  в порівнянні з іншими,  має більшу економічну ефективність.  Постійно дбаємо про   зменшення  ручної праці на підприємстві, підвищення її продуктивності для цього     постійно оновлюємо  техніку .Всього на підприємстві працює 20 кущорізів. Із лише в цьому році закуплено було 3 одиниць цієї техніки. 

      Важливим етапом створення високопродуктивних  лісонасаджень є  якісне  проведення  підготовки грунту під лісові  культури. Застосовуються  такі способи обробітку ґрунту, які б забезпечили сприятливі умови для високої приживлюваності та швидкого росту дерев.

Головна небезпека для лісів – це пожежі. Над кожним деревом тремтить душа лісівника, та коли втручається у розмічений ритм лихо, серце крається від болю. Уже 2 роки поспіль  для лісівників є досить складним. Особливо ж — літо, коли спека сягала майже сорока градусів та практично були відсутні опади.  Та й цьогорічний  початок осені  також  виявився надзвичайно  жарким. Для лісів це становило передусім пожежну небезпеку, та й сіянці дерев, висаджені навесні, могли просто загинути без достатньої вологи .

   Основною причиною лісових пожеж є, як правило, людський фактор. Непогашене багаття після відпочинку у лісі, кинутий  на землю недопалок - з цього починається вогняна трагедія для лісу.  Хочу сказати , що незважаючи на досить посушливі  погодні умови  наслідки лісових пожеж поки що  вдалося звести до мінімуму, хоча це вимагало значних  матеріальних, фінансових та трудових  затрат.  Лісова охорона  та бійці наших пожежних підрозділів спрацювали відмінно, і завдяки своїй мужності та професіоналізму, зберегли лісові насадження .   Охорона лісу та гасіння пожеж вимагають не лише спеціальних знань і відданої праці, а й значних  матеріальних витрат. Підприємством щорічно проводяться профілактичні та попереджувальні заходи.  В повній  мірі  забезпечене протипожежною  технікою. На підприємстві  є  6 власних  пожежних автомобілів та однин орендується , є 10 мотопомп,  з них лише в цьому році  закуплено 2 шт.  Розширюючи арсенал протипожежних засобів підприємством залучено сучасні технології, які  допомагають лісівникам  боротися з пожежами. Так,  в 3 лісництвах   підприємства   встановлені  телевізійні системи нагляду, оглядовістю понад 20км, що дозволяють  оперативно виявляти  та ліквідувати   лісові пожежі. 

    Однією зі складових лісу є його фауна. Тваринний світ тісно  пов»язаний з життям лісу. Там він знаходить свій прихисток , кормову базу є його різноманіттям та окрасою, і водночас перебуває в тісних взаємовідносинах з природою.  Площа мисливських угідь нашого підприємства складає понад 36 тис.га.   Налічується  значна кількість різноманітних  диких тварин ( заєць, кабан, олені, лосі, косулі, та інші. Підприємством   проводяться біотехнічні  заходи спрямовані на  покращення умов існування та збільшення чисельності мисливської фауни та підвищення продуктивності  мисливських угідь. Продовжуємо справу наших  попередників та  забезпечуємо функціонування  вольєри плямистого оленя , де  налічується на сьогоднішній день   понад 50 голів маточного поголів’я. 

    Протягом усього життя лісових насаджень за ними потрібно своєчасно та якісно доглядати починаючи з молодих років. Грамотний догляд  у молодняках  одна з основних складових  формування  майбутніх  деревостанів. Проте і в подальшому лісу потрібна людська допомога, адже  хворі дерева є  осередками шкідників та збудниками хвороб  то їх ліквідація просто необхідна, бо вони стають не тільки непридатними для покращення екологічного середовища, а й небезпечними для навколишнього здорового лісу. Особливо  в останні роки ми   відчули всю небезпеку масового розповсюдження  шкідників та їх катастрофічні наслідки. Масове всихання соснових насаджень, що викликане  розповсюдженням вершинного короїду  зумовило збільшення обсягів суцільних санітарних рубок, так в цьому році їх проведено на площі  понад 200 га( в минулих роках їх площа не перевищувала 50га)  при цьому  шкідник   продовжує розповсюджуватись. Але нашими працівниками проведена колосальна робота та надалі лісівникам потрібно забезпечити збереження  лісових насаджень  у всій їх красі , адже 44 тис.га лісів  несуть величезне антропогенне навантаження  та  рекреаційне  значення.

   Ще однією з проблем є - відсутність культури  у ставленні до природи - це те з чим працівникам лісової галузі доводиться постійно боротись. Безумовно, ліс не може відповісти на таку брутальність. Зате  можемо ми – лісівники, шляхом притягнення до  адміністративної відповідальності. Та все ж сподіваємось , в подальшому  на крок взаєморозуміння та  обопільної поваги.  Хочеться ще раз  звернутись до всіх громадян : шануйте природу та нехай радість спілкування з лісом стане для вас невід»ємною частиною життя.

         Велике значення в лісгоспі  приділяється виховній роботі. , адже при підборі кадрів   крім освітнього рівня ставиться вимога , щоб працівники любили свою справу, були лісівниками за покликанням. Саме юне покоління  майбутніх лісівників плекає лісгосп   у шкільному лісництві « Паросток» .  Ці діти - це майбутнє  нашого лісового господарства.

   В цьому році   високий рівень  теоретичних знань  та практичних навиків учні шкільного лісництва  підтвердили  завоювавши   найвищу нагороду- гран-прі у Х ювілейному Всеукраїнському зльоті шкільних лісництв, що проходив в Черкасах. За це велика вдячність педагогічному колективу Баранівської гімназії та й самим діткам, що в котре доводять , що вони справжні лісівники

    Ефективне ведення лісового господарства великою мірою залежить від лісових доріг. Для потенціалу  українських лісів розвиток лісової інфраструктури  просто необхідний. Значення лісових доріг переоцінити складно. Окрім того, що розвинена інфраструктура сприяє росту економічних показників при заготівлі та транспортуванні деревини, лісові “артерії” мають також лісогосподарське та протипожежне значення. Будівництвом лісових доріг в насадженнях лісгоспу  активно займаємся  впродовж останніх п’яти років. За цей період  побудовано  понад 15 км нових капітальних доріг лісогосподарського призначення. Витрати на ці цілі перевищили 5 млн. грн. Крім того проводиться  велика робота по  підтриманню наявної лісової мережі в нормальному стані, за цей період відремонтовано 80 км лісових доріг. Це також  вимагає значний трудових та матеріальних  затрат,  на ці цілі витрачено  близько 6,5млн. грн.

 Всі підрозділи   постійно   справляються з поставленими завданнями. Хочеться відмітити й те  що  в  цьому році  наше підприємство пройшло   перевірку   міжнародної наглядової ради по сертифікації лісів FSC, що знаходиться в Швейцарії  та отримало сертифікат відповідності, що є підтвердженням високого рівня  ведення лісового господарства.

Найбільша частка  лісогосподарських робіт виконується лісництвами  нашого підприємства. Саме працівники цих підрозділів   прокладають шлях   від насінини  до   заготівлі   стиглих деревостанів , виконують  повен комплекс лісогосподарських заходів,  створюють той стан лісів які милують око відвідувачів. Та при цьому всі лісничі  проявляють себе ще й як  справжні господарі. Правду каже народ: хочеш пізнати чоловіка заглянь до нього у двір. Адміністративні приміщення охайні, відремонтовані, двори доглянуті та більшість з них  є візитною карткою району розташування.

Подальша доля заготовленої деревини в «руках»  працівників транспортного цеху, які  з   великою відповідальністю  та самовідданістю  доставляють продукцію на склади та споживачам. На їх шляху  буває багато перешкод. Лісові дороги - підступні  та небезпечні і   вимагають великої уваги та чималого професіоналізму, щоб керувати  лісовозом. Проте для водіїв нашого підприємства не існує негоди, адже природні перешкоди - частина їхньої роботи. Щорічно працівниками цього підрозділу  вивозиться понад 120 тис.м3 деревини.

Працівники нижніх складів    також   працюють  не покладаючи рук, адже  саме ці підрозділи забезпечують раціональне кряжування деревини, та відгрузку  продукції споживачам. Щоб виконати все це потрібно мати неабиякі знання та навики, бо ця робота надзвичайно відповідальна  і  дуже впливає на  фінансовий стан підприємства.

Важливу роль в  покращені фінансового стану нашого підприємства відіграє  промислова діяльність, без якої виконання всіх лісогосподарських заходів  в повній мірі було б не можливо.  А в умовах  введення мораторію на експорт деревини  переробка  деревини виходить практично на передові позиції зокрема в контексті отримання коштів  від реалізації продукції .  Саме завдяки наявності деревообробного, сушильного господарства, підприємство випускає готову продукцію , яка постійно користується попитом. Лісгосп має намір  і надалі  розвивати деревообробний  сектор виробництва, до цього спонукає ситуація що склалась на ринку деревини в державі. Саме для цього впроваджено нову лінію польського виробництва, що не тільки дозволить значно збільшити обсяги переробки та  випуск продукції переробки, а й підвищити якість продукції відповідно до європейських стандартів.  Звичайно  це впровадження вимагало не малих капіталовкладень (адже витрати на придбання та модернізацію  склали  понад 5млн.грн) проте впевнені що вони  сторицею дадуть віддачу в найкоротші  терміни.

У нашому колективі немає байдужих до своєї роботи і до лісу людей. Кожен з великою відповідальністю ставиться до ввіреної  йому ділянки роботи і до ведення господарства на підприємстві в цілому, діє на високому професійному рівні. Відтак маємо й відповідні трудові успіхи.Завдяки  правильно вибраному напрямку  діяльності  підприємству вдалось досягти  росту основних економічних показників  Так,   забезпечено ріст реалізації товарної продукції до відповідного періоду минулого року на 115%, забезпечено зростання заробітної плати працівників підприємства на 160% до відповідного періоду минулого року, та по підприємству вона становить понад 7 тис.грн.  До бюджетів усіх рівнів та  єдиного соціального внеску за вісім місяців 2016 року сплачено понад   20,5 мільйона гривень. Це все дає можливість активно розвиватись, оновлювати техніку,  вирішувати соціальні питання працюючих. Адже ефективно вирощувати та доглядати лісонасадження, вести промислове виробництво без сучасних машин і механізмів навряд чи можливо. Приміром, автотранспортний парк нашого  підприємства  укомплектовано великовантажними автомобілями, тракторами, спеціалізованим транспортом — лісовозами, навантажувачами, автокранами тощо. Частина  техніки на сьогодні вже застаріла. Тому підприємство , згідно з фінансовими можливостями, працює над її оновленням. Так,  за останні 5 років  на придбання,  модернізацію та капітальний ремонт основних засобів підприємством  витрачено  25 млн.грн власних коштів підприємства. Лише в цьому році  ці витрати перевищують 7 млн.грн.

Лісівники  лісмисгоспу не залишаються осторонь подій, які відбуваються на сході країни. На підтримку воїнів АТО, лікування поранених та допомогу сім’ям загиблих  виділяються значні кошти як в грошовому вигляді так і  в вигляді матеріалів, ПММ та інших необхідних   засобів та обмундировання. Постійно підтримуються сім’ї військових, що перебувають у зоні бойових дій, забез­печуючи їх дровами. Жодне їхнє ­звернення про допомогу не було проігнороване.

    Легко працювати з колективом, де кожен відповідально ставиться  до своєї ділянки роботи, намагається виконати її відмінно, якщо не бездоганно.

        Сьогодні  я хочу подякувати всім працівникам лісового господарства за їхню працьовитість, любов до природи і вміння без пишних фраз щоденно й наполегливо робити велику справу - вирощувати ліс. Особливу вдячність хочу висловити нашим ветеранам. Ліси, створені Вами, сьогодні виросли і є національним багатством нашого краю. Найкращі побажання висловлюю молоді. Ви – наше майбутнє! Нам разом  вирішувати завдання поставлені державою. Впевнений, що ми їх виконаємо.

Анатолій Отудімов, директор ДП "Баранівське ЛМГ"