< Попередня новина


Баранівський лісгосп посів ІІІ місце в Україні з дотримання вимог безпеки на виробництві

У середині травня, вперше в Україні, проведено Міжнародну конференцію з питань безпеки та гігієни праці в лісовому господарстві, обговорено проблеми та перспективи впровадження управління ризиками на підприємствах, — за участі провідних експертів з України та Європи. Головна мета — впроваджуючи нові методи та підходи, — розробити найоптимальніші шляхи вирішення актуальних питань в системі безпеки праці в лісовій галузі.
У ході конференції між лісогосподарськими підприємствами України був проведений конкурс-огляд на «Краще підприємство галузі в сфері безпеки та гігієни праці», де з-поміж інших — ДП «Баранівське ЛМГ» отримало заслужену нагороду — ІІІ місце.
Світлана Анатолівна Ільчук, інженер з охорони праці Баранівського лісгоспу розповідає, що конкурсний огляд проводився за 27 критеріями. Відомча робоча група у складі — головного спеціаліста відділу використання лісових ресурсів Держлісагенства — А. Й. Мусійовського, заступника начальника Хмельницького ОУЛМГ — В. Г. Колесника , головного спеціаліста сектору технічної політики та використання лісових ресурсів Чернівецького ОУЛМГ — А. І. Головатого  та технічного інспектора ЦК профспілки працівників лісового господарства України — О. Чуйко,  — протягом двох днів безпосередньо на підприємстві  ретельно перевіряла наявність дозволів на виконання робіт підвищеної небезпеки та на експлуатацію машин, механізмів, устаткування підвищеної небезпеки; наявність служби охорони праці; наявність та ефективне функціонування системи управління охороною праці, в тому числі відповідно до вимог міжнародних стандартів; кабінет та куточки охорони праці, наочну агітацію та багато-багато іншого. 
Якщо говорити простіше, то перевірялося все — від забезпечення спецодягом та засобами індивідуального захисту, гігієна, умови та безпека праці, — до «найдрібнішої» документації. Одним із вагомих аргументів у нагороді стало й те, що за 2018-й рік у лісгоспі не зафіксовано жодного нещасного випадку.
- Охороні праці ми приділяємо належну увагу, бо за цим в першу чергу стоять життя і здоров’я наших працівників, яких в нас не мало, не багато — 430 чоловік, — коментує директор підприємства Анатолій Олександрович Остудімов. — Ми робимо все можливе, аби мінімізувати ризики, при цьому спираючись на світовий досвід наших колег. Щорічно, на ці потреби ми спрямовуємо понад 1 млн. грн., аби забезпечувати та вдосконалювати систему безпеки праці. 
Триденна конференція стала першим поступальний кроком Держлісагенства в напрямку запровадження в Україні європейських галузевих стандартів, що мають відповідати законодавству ЄС та міжнародним трудовим нормам. 
З цією метою, в перший день, було проведено теоретичні навчання спеціалістів галузі та, протягом наступних двох днів, — безпосередньо практичне їх застосування. Учасники заходу побували в лісогосподарських підприємствах Київщини, де у сформованих командах працювали над оцінкою ризиків та аналізі їх уникнення. 
- Ми не можемо повністю звести «до нуля» ризики на виробництві, але можемо їх мінімізувати, — продовжує розповідати Світлана Анатолівна. — Для цього, в першу чергу, ми повинні працювати над тим, щоб зробити умови праці безпечними, і вже як кінцевий акцент — видати спецодяг, аби людина з упевненістю йшла на роботу. Ця європейська система є нормальною. Але дієвою в Україні вона може бути лише тоді, коли всі будуть спрямовані на підтримку цієї ідеї, і в першу чергу, — самі ж працівники! Саме вони, як ніхто інший, бачать прогалини в умовах праці і повинні вказувати на них, аби вчасно це ліквідовувати. Більше того, не нехтувати основними правилами безпеки — теж в руках самих же працівників. З цією метою ми постійно проводимо інструктажі, навчання та  підвищення кваліфікації наших робітників. 
Сподіваюся, що нові підходи, методи та інструменти розвитку системи безпеки праці, що нам презентує європейська спільнота стануть основою для розвитку позитивних змін у лісовій галузі, а ми робитимемо все для того, аби дієво реалізовувати це на практиці, — підсумовує інженер із охорони праці Баранівського лісгоспу Світлана Ільчук.
Альона ДЕНИСЮК Фото автора та з архіву лісгоспу