< Попередня новина


Андрій Курінський: «Проблема пожеж в екосистемах має стати проблемою всіх громадян держави»

 

Захід відбувся за участі голови Житомирської облдержадміністрації Сергія Машковського, начальника обласного управління лісового та мисливського господарства Андрія Курінського, першого заступника начальника управління ДСНС України в Житомирській області Василя Кучина, директорів лісогосподарських підприємств, головних лісничих державного агролісогосподарського підприємства «Житомироблагроліс».

«Минулий рік у нашій області видався надзвичайно складним з точки зору кількості виникнення пожеж та їх наслідків. У 2015 році у природних екосистемах зареєстровано 1046 пожеж, що у 5 разів більше, як у 2014-му. Дякую усім службам, які взяли участь у їх ліквідації та не допустили виникнення в області надзвичайних ситуацій, – зазначив Сергій Машковський, відкриваючи захід. – Основне завдання в разі виникнення пожеж – працювати спільно: лісівникам, рятувальникам, органам місцевої влади».

Гості оглянули лісову пожежну станцію І типу Коростенського лісгоспу та техніку, призначену для гасіння лісових пожеж.

«Для оперативного реагування на виникнення та ліквідації лісових пожеж державні лісогосподарські підприємства області мають всі необхідні сили засоби, - зазначив начальник Житомирського обласного управління лісового та мисливського господарства Андрій Курінський. - В лісгоспах функціонує 29 лісопожежних станцій, укомплектованих особовим складом в повному обсязі, пожежними автомобілями та технікою, пристосованою для пожежогасіння в кількості 171 одиниця, 1195 ранцевих оприскувачів, 367 радіостанцій, 148 тракторів з ґрунтообробним обладнанням та 177 мотопомп.

Обладнано 45 із наявних 75 пожежних веж телевізійними системами спостереження за лісовими масивами, які повністю перекривають всі лісові масиви.

В кожному підвідомчому підприємстві створено резерв пально-мастильних матеріалів в кількості 3 т бензину, 2 т дизпалива та 200 л оливи та у лісництвах по 200 л бензину і дизпалива та 20 л оливи.

Однак, проблема пожеж в екосистемах має стати проблемою всіх громадян держави – лише тоді ситуація покращиться. Варто з наймолодшого віку виховувати відповідальне ставлення до збереження того, що нас оточує. Досвід розвинених країн показує, що за недотримання правил протипожежної безпеки в екосистемах, має бути передбачена кримінальна відповідальність. А за недопущення та ліквідацію загорянь відповідальність мають нести всі землекористувачі.»


Організатори навчань ставили за мету перевірити готовність

керівництва лісового господарства до дій у разі виникнення великої

затяжної лісової пожежі, вдосконалити практику та навички керівного

складу, органів управління, галузевих ланок щодо організації проведення

гасіння лісових та торф’яних пожеж, тренувати особовий склад

залучених підрозділів щодо практичної діяльності при ліквідації пожеж.

За легендою на території Ушомирського лісництва виникає загоряння сухої трави. Швидкому поширенню низової пожежі сприяє сильний поривчастий вітер. На першому етапі відпрацьовуються основні прийоми виявлення пожежі, гасіння силами та засобами лісової пожежної станції за допомогою ранцевих оприскувачів, засипання грунтом, прокладання мінералізованих смуг. На другому етапі ситуація ускладнюється: через високий клас пожежної небезпеки площа загоряння сягає 2 гектарів і на ділянці з хвойним молодняком низова пожежа переходить у верхову та набирає масштабів надзвичайної ситуації. Тож у зв’язку з цим лісівники залучають до гасіння додаткові сили та засоби із сусідніх лісових господарств та підрозділів державної служби надзвичайних ситуацій.

Спільними зусиллями вогонь подолано…

Лісівники дуже сподіваються, що в цьому році зустрічатися з вогнем у лісі їм більше не доведеться. Тому закликають громадян не нехтувати правилами безпеки поведінки в лісі. Адже необачно кинутий недопалок, іскра від багаття, пустощі з вогнем можуть стати причиною масштабних лісових пожеж, які надзвичайно важко ліквідувати.

Прес-служба ЖОУЛМГ