< Попередня новина


Житомирські лісівники сприяють природному поновленню лісу

В цьому році в державному лісовому фонді Житомирщини  на 2,6 тисячі гектарів відбулося природне поновлення лісу. А 1754 гектари поновленого природним способом лісу  - переведено у вкриті лісовою рослинністю землі.
Сьогодні лише половина лісів України мають природне походження, решта – штучні, тобто створені руками людини.
У світі ж перевагу віддають лісам природнього походження. Адже практика показує, що такі ліси більш продуктивні та стійкіші до різноманітних хвороб, бо рослини  генетично та екологічно краще пристосовані до конкретних умов місцезростання. Це особливо актуально в наш час, коли насадження масово хворіють і гинуть.
До того ж природне поновлення — більш економне, воно скорочує період лісовирощування на 10-15 років, потребує значно менших зусиль і витрат коштів, ніж створення лісових культур. 
В лісгоспах Житомирщини впродовж останніх 10 років під природне поновлення залишили понад 20 тисяч гектарів. Цьому сприяє і щодалі частіше застосування вузьколісосічного методу проведення рубок.
Проте природне поновлення потребує пильної уваги фахівців. До прикладу, по закінченню Другої світової війни, коли відбудова народного господарства потребувала багато деревини, а на створення лісових культур не вистачало сил та коштів, зруби заліснилися самосівами. Але нерідко в цих випадках відбулася зміна порід, до того ж не до кращого: на місці дубових та соснових лісів виросла береза, вільха та осика. Тепер лісівники виправляють ситуацію, збільшуючи площі цінних насаджень. 
«Аби природне поновлення лісу було продуктивним, лісівники всіляко йому сприяють, - роз’яснює начальник відділу лісового господарства, охорони та захисту лісу Житомирського обласного управління лісового та мисливського господарвта Валентин Венгерчук, -  стимулюють появу самосіву та підросту деревних порід. Тут варто назвати  розпушування поверхні ґрунту як під пологом лісу, так і на вирубках. 
Якщо очікується гарний врожай жолудів, то ранньої осені, до того, коли жолудь почне осипатися, проводиться розпушування поверхні ґрунту. А вже через 2-3 роки після появи самосіву можна проводити і рубки.
В ході доглядів за підростом цінних порід, як правило, ліквідовують ті рослини, які можуть їх заглушити.»
Наталія Горай, прес-служба Житомирського ОУЛМГ