< Попередня новина


250 га лісових насаджень урочища «Скраглівка» під загрозою загибелі

У зв’язку зі значним зниженням рівня грунтових вод, коренева система хвойних насаджень «голодує», що призводить до дефіциту живиці в стовбурах, яка фактично являється імунною системою шпилькових дерев. Ослаблені дерева масово заселюються шкідливими жуками – короїдом типографом та вершинним короїдом, які ніколи не змогли б заселити здорове та сильне дерево.
Зміна клімату та значне падіння рівня грунтових вод являються першопричиною загального погіршення санітарного стану лісів, а вторинні шкідники (короїд типограф та верхівковий короїд) перетворюють ослаблені деревостани на дрова. Єдиним правильним способом лікування хворих лісів являється «ампутація» відмираючих дерев – вибіркова санітарна рубка.
У 2017 році було проведено заходів з поліпшення санітарного стану лісів на площі 38,4 га санітарних рубок вибіркових та 2,4 га санітарних рубок суцільних, але цього виявилось недостатньо, так як швидкість розповсюдження шкідника набагато перевищує швидкість проведення обстежень зі спеціалістами та погодження спеціальних дозвільних документів у всіх необхідних інстанціях.
Станом на 17.04.18 вже затверджено дозвільних документів на проведення заходів з поліпшення санітарного стану лісів загальною площею 35 га, але в зв’язку з розширенням зони діяльності короїдів, дана площа постійно збільшується і може сягати необмежених обсягів.
Державне підприємство «Бердичівське лісове господарство» повідомляє, що в ході проведення лісопатологічних обстежень спеціалістами лісгоспу та внесених в частковий перелік заходів з поліпшення санітарного стану лісів на 2018 рік, що погоджуються ДСЛП «Вінницялісозахист» та Житомирським обласним управлінням лісового та мисливського господарства, включені квартали урочища «Скраглівка» на площі 250 га.
ДП «Бердичівський лісгосп» звертається до громади с. Скраглівка  та Бердичівського району з проханням уникати відвідування урочища «Скраглівка» в період рубок задля власної безпеки. Прибирання сухостійної деревини проводиться з метою забезпечення задовільного санітарного стану, недопущення подальшого розповсюдження шкідників, відновлення та збереження естетичного вигляду та рекреаційних функцій урочища «Скраглівка».